HomeZviždačiKako radi Siniša Klajn Mali

Kako radi Siniša Klajn Mali

Prezime menja al poreklo ostaje ISTO.
I sada da vidimo kako to Radi Klajn.????

Marija Mali o poslovima bivšeg supruga: ofšor, skrivena imovina, Savamala

„Pošto nije mogao drugačije da objasni poreklo 95 hiljada evra, Siniša i njegov advokat došli su na ideju da prikažu da sam ja našla novac posle smrti oca.“
Nakon razvoda od gradonačelnika Beograda, Marija Mali izgubila je starateljstvo nad decom. Prijavu koju je zbog fizičkog napada podnela protiv bivšeg supruga sud je odbacio, a otpuštena je i s posla. Tabloidi su je lažno optuživali, a ona tvrdi da joj bivši suprug Siniša Mali i dalje upućuje preteće poruke, podsećajući je na moć koju ima. Pojavljivanje u javnosti za nju je, kako kaže, poslednja linija odbrane. U intervjuu ona govori o ponašanju bivšeg supruga posle razvoda, ali i kako je bila primorana da učestvuje u sumnjivim poslovima u koje ju je tokom braka uključivao.

Tako je bila ucenjena da mu pomogne da slaže Agenciji za borbu protiv korupcije o svojim prihodima. Postavljao ju je na mesta direktora predstavništava ofšor kompanija, bez objašnjenja čemu neke od tih firmi služe. Ona sada otkriva detalje o imovini koju Mali ne vodi na svoje ime, o njegovom učešću u slučaju Savamala i drugim sumnjivim poslovima. Marija Mali je za većinu tvrdnji pokazala dokaze u vidu prepiski, overenih izjava, računa i drugih dokumenata.

Jedna od najneugodnijih situacija, kako je Marija Mali objasnila, bila je kada ju je bivši suprug naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namenjenu Agenciji za borbu protiv korupcije. Na taj način, Mali je prikrio 95 hiljada evra – novac čije poreklo nije mogao da objasni državnoj instituciji.

„On je kao funkcioner bio dužan da podnosi izveštaje koji se ne tiču samo njega, nego i mene. Agencija je videla razliku u količini novca koji sam trošila i plate koju sam primala u ’Henkelu’.“

Marija je za KRIK objasnila da je to novac koji je Siniša Mali donosio u kešu i davao joj da uplaćuje na svoj račun, a onda ga je ona trošila sa svoje kreditne kartice na potrebe porodice. Razlika od 95 hiljada evra nastala je u periodu od 2013. do 2016. godine. Siniša Mali supruzi nikada nije objasnio odakle mu keš. Deo para joj je predavao u evrima, deo u dinarima.
„Kada god sam zadužila svoju kreditnu karticu, Siniša mi je dao novac kojim sam oplatila zaduženje i tako se napravila razlika u potrošnji u odnosu na moju zaradu.

Ja sam bila majka troje dece i brinula o njima, kući, porodici, dok je on brinuo o finansijama. Ono što je želeo sa mnom da podeli, delio je. Od trenutka kada je počeo da radi za vladu, mislim da je 90 odsto stvari prestao da deli sa mnom. Zato su se naši odnosi pogoršali. Ja više nisam imala uvida u to šta Siniša radi, s kim se viđa. Pretpostavljam da su to bile, ne znam, poslovne tajne, da ne sme supruga da zna. Dok je radio i imao svoju privatnu firmu, koliko-toliko sam i znala.“ Zatim je sve prešlo u veoma veliki Kriminal, A vlada ga štiti celo vreme i ima sve sudije i policiju, zato im niko ništa još uvek ne može, ali moći će i to mnogo i ima da im sve vrati i naplati.

Pošto nije mogao da objasni poreklo tih 95 hiljada evra, to je mala cifra inače oni rade sa milionima, ali to su zaboravili i onda je Siniša Mali je sa advokatom osmislio alibi da zavara Agenciju, kaže Marija. Odlučili su da iskoriste činjenicu da joj je nedavno preminuo otac.

Sporna izjava

„Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe.

Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Imam tu prepisku sa njim. Onda sam otišla kod Siniše u kabinet i rekla mu: ’Nemoj to da radiš’, ali je on upotrebio svoje pregovaračke sposobnosti da mi objasni kako je to jako bitno zbog dece. Da ja time moram da zaštitim decu. Ja sam, naravno, pre svega, majka.“

Novinarima pokazala je izjavu overenu kod notara. Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj pokušava da se požali da je izjava pod njenim imenom lažna, mesecima odbija susret sa njom.

„U četvrtak sam poslednji put zvala i rekli su da nikog nema i da zovem u ponedeljak.“

Skrivena imovina
Marija objašnjava da tokom razvoda nije bilo jednostavno podeliti imovinu pošto Mali ne vodi sve na svoje ime.
Podelili su ono što se u papirima vodilo na Sinišu – dva spojena stana u luksuznom beogradskom kompleksu „Oaza“ pripala su Mariji Mali, a stan u Bugarskoj ostao je njemu. Siniša je, međutim, zadržao ostale stanove koji nisu bili upisani na njegovo ime.

Marija Mali je novinarima ukazala na još tri nekretnine kojima raspolaže njen bivši suprug – još jedan stan u „Oazi“ i dva apartmana na Kopaoniku, na atraktivnoj lokaciji u središtu ovog turističkog centra, nedaleko od prvih staza za skijanje. Ovih stanova nema u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

„Za treći stan u „Oazi“ data je kapara od 100 hiljada evra 2009. godine. Stan nije na Sinišino ime, ali on raspolaže tim stanom. Plaćali smo račune za taj stan. Znam samo da je stan bio pod sudskim sporom zbog čega nije u celosti isplaćen pa ne može da se uknjiži i zbog toga nije prijavljeno Agenciji. Isto tako nije prijavio ni stanove na Kopaoniku.“

Pomenuti apartmani na Kopaoniku nisu upisani u katastar i na taj način nije moguće utvrditi u čijem su vlasništvu. Marija je novinarima pokazala račune za komunalije, održavanje i telefon koji se vode na ime Siniše Malog.

„Jedan stan na Kopaoniku se vodi na ime Sinišinog oca i koristili smo ga i pre nego što su se deca rodila, negde 2004. godine. Znam samo da su stizali računi i da smo ih uredno plaćali. Svake zime smo gore provodili po minimum mesec dana. Sve naše stvari i dan danas stoje tamo. Drugi stan na Kopaoniku čak ni ja sama ne znam na koga se vodi.

U njegovom vlasništvu je od 2014, kada je postao gradonačelnik. Zato se ne vodi ni na čije ime. Ja sam išla da ga sređujem, krečim, unosim nameštaj. Kada je bila podela imovine, to je Siniša zadržao.“

Kompleks u Bugarskoj u kojem su 24 stana

Marija Mali veruje da Siniša poseduje još nekretnina, za koje ona ne zna. Kaže da je tek nakon priče sa nama saznala da je učestvovao u kupovini 24 apartmana na bugarskom primorju. Znala je za samo jedan od tih stanova u kojem letuju od 2009. godine. Seća se da joj je jednom prilikom rekao da planira da uđe u taj projekat, ali ju je kasnije obavestio da je od toga odustao. Dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a pokazuju da je Mali kao predstavnik dve ofšor kompanije kupio ove luksuzne nekretnine u Bugarskoj vredne oko pet miliona evra od Srđana Dabića sredinom 2012. godine.

„Oni su duže vreme pre toga bili prijatelji. Zajedno su radili u ’Lukoilu’ neko vreme i kada je Srđan Dabić došao na ideju da pravi kompleks na Crnom moru u Bugarskoj, ponudio je Siniši da bude partner u tom projektu. Ono što sam tada čula od Siniše jeste da je on to odbio, lično mi je rekao. To je nešto što ja očigledno nije trebalo da znam. Čim smo se venčali, rekao mi je: ʼPrijatelji su me savetovali da nikada ništa ne stavljam na svoje ime’, da ne bi, između ostalog, pri razvodu morao da imovinu deli sa suprugom. Zato je i stavlja na ofšor kompanije. Nijedna nekretnina koju smo ikada kupili nije bila ni na moje ime“, ispričala je Marija.

Siniša Mali sada traži i reviziju podele imovine – da mu se vrati stan u „Oazi“ koji je pre toga ostavio Mariji Mali.
„Pokušava da dokaže da je bio pravno neuk i da to uopšte nije trebalo da deli sa mnom. Pokrenut je postupak i već je bilo prvo ročište.“

Ofšor poslovanje
KRIK je do sada otkrio nekoliko ofšor kompanija i tajnovitih transakcija iza kojih stoji gradonačelnik Beograda. Neke od njih, poput ofšor kompanije „Busby Financial Corp.“ sa Britanskih devičanskih ostrva, povezane su i sa Marijom – bila je direktorka njihovih predstavništava u Srbiji.

Marija otkriva da je svrha ove firme bila da se izbegne plaćanje poreza na kupovinu automobila.

„Na tu firmu se vodio naš porodični auto koji je bio kupljen u julu 2008. godine. Prema mojim tadašnjim saznanjima, prebačen je na tu firmu da se ne bi platio porez koji plaćate kada kupite automobil. To je skuplji automobil, ‘mercedes’ G klase, sedam sedišta. Postoji rok koji treba da prođe da ne mora da se plati porez. Onog trenutka kad je istekao taj rok, Siniša je automobil prebacio na moje ime. On je prijavljen Agenciji.“

Marijinu priču potvrđuje punomoćje koje je firma „Busby“ izdala Sinišinom advokatu Isailoviću u kom piše da je ovlašćen da obavi „pravne radnje za uvoz automobila.“
Marija je bila i direktorka predstavništva ofšor kompanije „Alessio Investmenst Ltd.“ za koju ne zna čemu je tačno služila.

„To su bile transakcije koje Siniša radi, a u koje se ja nisam razumela. Ja sam tada bukvalno samo potpisivala papire koje su mi on i advokat dali.“
Bilo ih je premnogo ne želim da se sećam koliko, ali pravili su veoma velike transakcije.

Iako važi za eksperta u oblasti finansija i poslovanja, Siniša Mali je često ostavljao tragove na dokumentima koji ga vezuju za sumnjive poslove. Nije sve uspeo da sakrije inače je veoma veliki stručnjak za skrivanje tragova uplata jer koristi nekakve specijalne bankarske alate sa Bankarima u dogovoru iz Vodećih Svetskih Banaka, A pomaže mu mnogo i Anin brat Igor Brnabić, da zavaraju tragove novca jer gase servere centralne Banke.

„Na sebe je najmanje obraćao pažnju, najmanje se možda udubljivao u poslove koji su u vezi sa njim samim. On se drugima više posvećivao, za sebe je mislio da je sve pod kontrolom.“
I da se neće nikada saznati.
Jer je imao ekipu i mašineriju koja je obradjivala i regulisala zaštitu prometa novca.

Čuvar tajni
Igor Isailović, gradonačelnikov čovek od poverenja

Za gradonačelnikovog advokata Igora Isailovića kaže da mu je najbliži saradnik i da poznaje sve poslove Siniše Malog.

„Igor je radio kao advokat u ʼGrand kafiʼ i tamo su se upoznali kada je Siniša bio zadužen za pregovore o prodaji te firme. Isailović je tada bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu. Isailović je potom izašao iz grupe advokata sa kojima je radio i osnovao svoju firmu. Od tada ne postoji nijedan posao koji je Siniša ikad uradio, a da on nije učestvovao.“ svuda je umešan, jer zna šta kako treba i kada da se briše.

Nakon što je Mali došao na vlast, Isailović je postao blizak Srpskoj naprednoj stranci. Bio je jedan od najistaknutijih koji su, uprkos protestu svojih kolega, podržavali uvođenje notara. Isailović je kompaniju osnivao i sa Anom Brnabić, ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, kako je smo nedavno otkrili u bazi imovine političara.

Marija kaže i da je upućena u slučaj „Compost Group“. Podsećamo, KRIK je otkrio da je ova firma u vlasništvu porodice Mali nelegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje kod Vršca i na njoj pokrenula proizvodnju komposta, materije za uzgoj šampinjona. Čeka se odluka Privrednog suda u Pančevuhoće li se zemlja vratiti državi. Vlasništvo ove firme Mali je sredinom 2013. preneo na Ivicu Đolića, dok Marija tvrdi da je gradonačelnik Beograda i dalje njen vlasnik.

„Firmu je uglavnom vodio Sinišin brat. U nekom periodu se uključio Ivica Đolić kao neko ko je prodavao kompost po Srbiji. Đolić je suprug moje kume – ja sam ga preporučila. On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma. Od trenutka kad je ušao u celu ovu priču s politikom, niti je imao vremena više time da se bavi, niti je njegov brat imao vremena. Oni su u potpunosti to zanemarili, ja mislim da je ta firma apsolutno propala. Neki naš interni dogovor bio je da kad on proda ’Compost Group’, da će meni dati pola tog novca. Više se ne nadam da će on to ikada podeliti.“

Savamala
Marija Mali objašnjava da se Siniša Mali veoma promenio od kada je postao gradonačenik i postao politički moćan.

„Nešto se drastično promenilo u tom čoveku.
Postao je veoma zao i okrutan, više nego pre jedno 5,6 puta. Do tada je kontrolisao bes koliko toliko.

Mene je fizički napao i u istom mesecu je došlo do rušenja grada u Savamali.

Neki osećaj dominacije, vlasti i moći verovatno je došao do vrhunca – ’Ja sad mogu sve’.“

Mogu raditi šta mi je volja, nemogu mi ništa imam svu moć ove zemlje. Pričao je tako.

Odmah posle bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali, Marija Mali kaže da joj se bivši suprug pohvalio da je učestvovao u rušenju. Uradio je to, navodi, da otkloni smetnje izgradnji kapitalnog projekta.
„Ja sam sa decom u to vreme bila u Crnoj Gori. Imali su nekoliko dana raspusta. Izbori su bili 24. aprila, on je odmah sutradan došao avionom.

Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sâm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice. U tom trenutku to uopšte nije trebalo da bude nešto što će da odjekne kao bomba u medijima.

Uopšte se nije pretpostavilo da može bilo ko da primeti da se rušilo. Valjda dok je trajala ta izborna euforija, dok je narod slavio, radovao se pobedi premijera, taj događaj je trebalo da padne u senku. Meni jeste imenovao firmu koja je to uradila, ali ne bih sada o tome. Siniša je imao zadatak da očisti taj prostor jer je ispregovarao sa Arapima da tu izgrade ‘Beograd na vodi’.“

Kaže da joj je Siniša rekao ime kompanije čijim se bagerima rušilo, ali taj detalj nije želela da iznese u javnost.

„Sudija je moja“ Sve imam u svojim rukama, sve su me naučili.

Siniša Mali

Glavni motiv zbog kog je Marija Mali pristala da javno govori o svom bivšem suprugu jeste sudski postupak kojim je ona nakon razvoda izgubila starateljstvo nad njihovom decom.
Potpuno se potrudio da sve napravi u svoju KORIST u čemu je uspeo zahvaljujući korumpiranosti sistema i svojim vezama sa svim institucijama koje podmazuje sa velikim kešom i ucenama. Ako neće pare idu ucene, na kraju ipak pristanu.

„Izgubila sam starateljstvo nad troje dece na najbrutalniji način. Obraćala sam se mnogima. Nigde nisam naišla ni na kakvu pomoć, zaštitu, savet. Gde god da odem, ili neće da me prime, ili jednostavno neće niko ni da me sasluša. Obraćala sam se premijeru, Centru za socijalni rad i na još nekoliko adresa.“

Nakon što su se sporazumno razveli novembra 2015, Marija i Siniša Mali nastavili su da se u javnosti predstavljaju kao da su i dalje u braku. Na to je, kako kaže, bila primorana. Ucenjivao me je i to opasno. Ne želim sve da iznosim šta mi je pričao, veoma boli.

„Činjenica je da se on nepunih godinu dana posle razvoda ponašao kao da smo mi u braku. Nisu ni deca smela da znaju. Mi smo u javnosti glumili idealan par“, kaže Marija Mali.
Ona je u međuvremenu protiv bivšeg supruga podnela krivičnu prijavu zbog nasilja, osnosno situacije u kojoj ju je on, kako tvrdi, napao u njenom stanu „pred decom i ženom koja je tada radila kod nas“. U isto vreme, Siniša Mali podneo je i prijavu protiv nje za lažno prijavljivanje. Marijina krivična prijava je odbijena, a nije joj poznato šta je bilo sa njegovom.

„Ne želim da trpim nasilje i obratila sam se Centru za socijalni rad, gde su mi rekli da protiv nasilnika moram da podnesem krivičnu prijavu. I tad je nastavio da preti, da govori: ’Nemoj to da radiš. Ako uradiš, ja ću da te uništim, uzeću ti decu.’ Pošto sam ipak podnela krivičnu prjavu, on je uradio sve, na sve moguće načine, i dobio starateljstvo nad decom…. Da mi se osveti.“ Jer ga štiti SISTEM i njegov Šef Vučić.

Po rečima bivše supruge beogradskog gradonačelnika, pretnje koje je od njega dobijala bile su „svakakve“.

„Nije tada konkretizovao da će objaviti bilo šta u medijima, ali mi je rekao ’Nemaš šanse. Sudija je moja. Specijalni tužilac mi je dao savete šta da radim.’ Žena koje je prisustvovala nasilju neće da svedoči u moje, nego u njegovo ime, znači nemam svedoka… ’Otići ćeš u zatvor na tri godine za lažne optužbe za nasilje’ i ’Ti nemaš nikakve šanse’.“

Marija Mali kaže da joj je najteže zbog troje zajedničke dece koja više ne žive s njom.
„Tata je najmanje sa njima i ta deca su potpuno, potpuno sama. Ja ih viđam četiri sata nedeljno i svaki drugi vikend. I on odlazi sada u drugu krajnost i sada mi na brutalan način dokazuje koliko je moćan.

’Pa, ja sam ti rekao. Zašto si išla protiv mene? Vidiš šta ti se sada desilo?’ Ali nije svestan da deca preživljavaju velike traume i da radi na njihovu štetu. U stvari, on je decu iskoristio kao sredstvo do cilja. Cilj je bio da uništi mene.“
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali više od godinu dana odbija da pristane na intervju za KRIK ZAŠTO JER NE SME ZNA DA ĆE BITI RAZBIJEN ČINJENICAMA I DOKAZIMA.

“Može li u naše vreme ijednom časnom i savesnom hrišćaninu da ne bude jasno da je bezuslovno “svepraštanje” (tolerancija) potrebno samo neprijatelju Hristovom – Antihristu, kako bi ljudi konačno izgubili osećaj za razlikovanje dobra i zla, kako bi se pomirili sa zlom, prihvatili ga svojom voljom a potom prihvatili i samoga Antihrista i ne pomišljajući na borbu?”

Arhiepiskop Averkije DŽordanvilski

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci