HomeAktuelnoGlobalnoEvro je pao ispod jednog dolara! Njegova vrednost se polako topi u...

Evro je pao ispod jednog dolara! Njegova vrednost se polako topi u odnosu na dolar

Evro je pao danas ispod jednog dolara, trguje se na nivou od 0,9952 dolara za evro.

Evro je pao danas na 20-godišnji minimum na nivo ispod jednog dolara, jer je zabrinutost zbog energetske krize i političkih previranja u Italiji oborila tražnju za jedinstvenom valutom, dok je američka valuta ojačala podstaknuta očekivanjima agresivnog povećanja kamatne stope Federalnih rezervi (FED).

Evro je potonuo na 0,99520 dolara, na najniži nivo od decembra 2002. Istovremeno, dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema kropi šest glavnih valuta, skočio je na 109,29 poena, što je njegova najviša kota od septembra 2002, javlja Rojters.

Koalicionoj vladi italijanskog premijera Marija Dragija preti rasopad nakon što je Pokret 5 zvezdica, jedan od koalicionih partnera, bojkotovao glasanje o poverenju vladi u parlamentu, kao i predložene mere za ublažavanje krize troškova života.

Na raspoloženje na valutnim berzala uticalle su i nove prognoze Evropske komisije, koja je smanjila procenu ekonomskog rasta u zoni evra za ovu i sledeću godinu i revidirala naviše očekivani rast inflacije uglavnom zbog uticaja rata u Ukrajini.

Trgovci su pojačali opklade da će FED biti još agresivniji s povećanjem kamate nakon što su jučerašnji podaci pokazali da su potrošačke cene u SAD skočile u junu za 9,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviši nivo u više od četiri decenije.

Na tržištima se sada daju šanse od 71 posto da će kamata na FED-ove pozajmice biti podignuta za 100 baznih poena na zasedanju 26. i 27. jula, a 29 procenata su šanse za povećanje od 75 baznih poena.

Dolar je takođe porastao na 24-godišnji maksimum prema japanskom jenu za 1,22 posto na 139,23 jena za dolar.

SourceReuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci