HomeZviždačiElektro mafija hara srbijom

Elektro mafija hara srbijom

RAZVOJNI PUT I RANI RADOVI KARTELA.
Kako se neko BOGATI na račun GRADJANA.

“Nikola Petrović i supruga vlasnici dve nove vile vredne četiri miliona evra”

Po odlasku sa državne funkcije, Nikola Petrović i njegova supruga značajno su uvećali imovinu – častili su se vilama u elitnim beogradskim naseljima i kupili više firmi. Jednu vilu su izgradili na Dedinju, a drugu, koja je nekada pripadala DIPOS-u, kupili na Košutnjaku. Nije poznato koliko je tačno Petroviće koštala ova imovina, ali prema tvrdnji procenitelja luksuzne vile zajedno sa zemljištem vrede više od 4 miliona evra. Dokumenta pokazuju neobičan način kojim su Petrovići došli do njih – u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili drugi ljudi, pa ih brzo preprodali Petrovićima. Nikola Petrović je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivši direktor „Elektromreže Srbije“.

Na Dedinju, najelitnijem kraju u Beogradu, nedaleko od „Kuće cveća“ i Partizanovog stadiona, prošle godine nikla je luksuzna vila od hiljadu kvadrata. Ispred nje sazidana je i kućica za obezbeđenje po propisu KARTELA.

Samo 10-ak minuta vožnje odatle, u diplomatskom naselju na Košutnjaku, nalazi se manja vila izgrađena osamdesetih godina za potrebe diplomatskih predstavnika, koja je donedavno bila u vlasništvu države.

Ono što povezuje ova dva luksuzna zdanja jeste da su u vlasništvu bračnog para Petrović. Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izgradio je vilu na Dedinju, dok je njegova supruga Maja Petrović kupila nekadašnje državno zdanje na Košutnjaku, pokazuju zvanična dokumenta koja su sakupili novinari.

Bračni par ih je stekao u poslednje dve godine, nakon što je Nikola Petrović sišao sa funkcije direktora državnog preduzeća „Elektromreža Srbije“. Novac znate odakle dolazi.

Kuće i parcela na kojoj se jedna od njih nalazi, prema procenama agencije za prodaju nekretnina koju smo angažovali, vrede više od četiri miliona evra.

Nije poznato koliko ih je bračni par Petrović platio, jer su ti podaci skriveni u dokumentima do kojih smo došli, ali papiri medjutim, pokazuju da su Petrovići do nekretnina došli na neobičan način – u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili i kratko posedovali drugi ljudi, pa ih preprodali Petrovićima. Zanimljivo veoma.

Naime, Petrovićev poslovni partner u biznisu sa mini-hidroelektranama Dragan Klisura, kupio je plac na Dedinju da bi ga nekoliko meseci kasnije prodao Petroviću. Petrović je na tom zemljištu nedavno izgradio luksuznu vilu.

Kada je u pitanju vila na Košutnjaku, porodica Petrović ju je tri i po godine iznajmljivala od državne firme DIPOS. Nakon što je DIPOS najavio njenu prodaju krajem 2016, Petrović je za list „Politika“ negirao da će da je kupi.

U januaru 2017, ovu luksuznu nekretninu kupio je Mladen Vuković, vlasnik marketinške agencije „Plus media“, a manje od mesec dana kasnije prodao je Petrovićevoj supruzi.

Nije poznato kojim novcem su Petrovići finansirali kupovinu i izgradnju vile. Nikola Petrović prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije da poseduje ušteđevinu, ali njen iznos nije poznat. Odbio je da razgovara sa novinarima.

„Odakle vama ideja da ja imam obavezu da vama bilo šta govorim? (…) Znači, više me ne zovite, jer ću vas prijaviti za uznemiravanje!”, rekao je Petrović u kratkom telefonskom razgovoru.

Petrović je kao direktor javnog preduzeća za prenos električne energije „Elektromreža Srbije“ imao mesečnu platu u proseku od 1.700 evra. Gotovo celu platu morao je da daje za iznajmljivanje DIPOS-ove vile jer je kirija bila 1.600 evra mesečno. Sve na granicama.

Početkom 2017. od Klisure je za oko 220.000 evra kupio firmu „Eko Vlasina“. Posredstvom nje, postao je suvlasnik i kompanija „Mini hidro investments“ i „MHE Jabukovik“. Posao je razvio i van Srbije – suvlasnik je i banjalučke firme „New Resources“.

Njegova supruga vlasnica je konsultantske agencije „HR Profiler“ koja sarađuje sa državom, a njihovo dvoje dece pohađaju elitnu Francusku školu u Beogradu, u kojoj godišnja školarina za jedno dete iznosi oko 5.000 evra.

Kakav kapital imaju da sve to pokriju, MILIONSKI IZNOSI su u pitanju, bolje reći stotinu MILIONSKI IZNOSI.

Stan u „Crvenkapi“

Supružnici Petrović bili su vlasnici i stana od 146 kvadrata u YU biznis centru na Novom Beogradu – u zgradi poznatoj kao „Crvenkapa“. Komšija im je bio Aleksandar Vučić. Nikola i Maja Petrović su, prema dostupnim podacima, prodali ovaj stan.Odmah nakon odlaska sa javne funkcije početkom 2017, Petrović je počeo da ulaže novac u nekretnine u Beogradu, ali i obnovio poslove koje je imao pre odlaska u državno preduzeće – gradnju mini-hidroelektrana i proizvodnju električne energije.

Osim dve vile, bračni par odranije poseduje i manji stan od 31 kvadrata.

Kako se gradila vila na Dedinju

Plac na Dedinju od oko 22 ara na kojem je Petrović nedavno izgradio luksuznu vilu, bio je u vlasništvu Radeta Bogdanovića, nekadašnjeg fudbalera koji se bavi trgovinom nekretninama.

U septembru 2016. Bogdanović je sklopio predugovor o prodaji placa Draganu Klisuri, Petrovićevom poslovnom saradniku, za 775.000 evra, piše u dokumentima čije kopije posedujemo.

Bogdanović je, kako se ugovorom obavezao, nastavio da pribavlja građevinske dozvole iako više nije vlasnik parcele. Građevinsku dozvolu je dobio u maju 2017. godine. Sledećeg meseca započeta je izgradnja vile koja je trebalo da košta više od milion evra, kako piše u građevinskoj dozvoli.

Dva dana nakon što su radovi počeli, Nikola Petrović preuzima plac od Klisure. Nije poznato koliko novca je isplatio Klisuri.

Novinarima Klisura je rekao da se ne seća iznosa. Izjavio je sledeće Klisura:
„Ja sad ne znam koliko je to bilo para, evo, da me ubijete. Koliko sam onim ljudima tamo dao – toliko sam valjda prodao i njemu. Da li mi je on odmah dao pare ili nije dao pare, nemam pojma i mislim da je to skroz nebitno. Ja sam privatnik, podigao sam pare od profita firme. Mogao sam da mu dam to i za džabe“, kaže Klisura i dodaje da je sve urađeno legalno.
„Imam poreklo para, može da se vidi odakle su moje pare došle. A znam da sam rekao advokatu (koji je sastavio dokumentaciju o prodaji zemlje): ’E, šefe, nemoj samo da mi napraviš tu faul’, jer ja znam da vi ispitujete Nikolu, da ne bude sad tu neki problem. Mi smo tu platili porez“, dodaje Klisura.
Tvrdi i da je zemlju kupio da bi sebi sagradio vilu, ali je od toga odmah odustao.
„Ja sam tu hteo da pravim kuću, onda mi se nije svidelo brdo.“
Klisura kaže da se Bogdanović bavio dozvolom za gradnju i nakon što mu je prodao plac jer je imao najviše slobodnog vremena. Kaže i da je on Bogdanovića upoznao sa Petrovićem.
„Njega je sigurno Nikola pitao: ’Hajde, izvadi dozvolu’. On se bavi time, kupuje placeve, on živi tu, on ne radi drugi posao. On je jedan lik koji je pošten, kome mogu da dam milion evra i ne treba da mi potpiše – znam da će da mi vrati“, objašnjava Klisura.

Nikola Petrović

Petrović je zvanično postao investitor tek u avgustu 2018. kada je, više od godinu dana nakon što je preuzeo plac, građevinsku dozvolu sa Bogdanovićevog prebacio na svoje ime.
Za ovaj posao angažovao je beogradskog advokata Nemanju Vasiljevića sa kojim je i ranije sarađivao – njegova bivša kancelarija „Vasiljević-Bogdanović“ mu je pripremila tužbu protiv sajta „Peščanik“, a sadašnja „Vasiljević legal“ je u Agenciji za privredne registe podnosila dokumenta za Petrovićeve firme. Klijenti „Vasiljević legal“ su i kompanija Stanka Subotića, ali i srpski ogranak firme „Vansi“, koncesionara beogradskog aerodroma.

Bogdanović je u razgovoru sa novinarima izneo informacije suprotne onima koje pokazuju papiri.

Rekao je da je građevinsku dozvolu tražio da bi kuću gradio za sebe – iako dokumenta pokazuju da je u to vreme već započeo prodaju placa Klisuri.

Tvrdio je i da ne zna da je Petrović kupio njegov plac i da je to saznao od novinara K On je, međutim, sa Klisurom i Petrovićem sklopio Aneks ugovora o prebacivanju vlasništva. Kod notara je, kaže Bogdanović, potpisao dokument, ali Petrovića tamo nije sreo. „U životu Petrovića nisam video.“
Petrović je pre mesec dana dobio i upotrebnu dozvolu za vilu koja ima 1.325 kvadrata. Kako piše u dokumentu, vila ima podrum, suteren, prizemlje i prvi sprat.
Prema proceni agencije za trgovinu nekretninama koju smo angažovali, ova vila na tržištu vredi oko 2,5 miliona evra, a parcela  1,5 miliona evra.

Kupovina DIPOS-ove vile

Kada je bio direktor „Elektromreža Srbije“ (EMS), Petrović se 2013. godine obratio DIPOS-u sa željom da od njih iznajmi vilu u elitnom naselju na Košutnjaku.

DIPOS mu je dostavio ponudu – vilu može da zakupi od avgusta 2013. do kraja 2022. godine uz mesečnu rentu od 1.600 evra (sto evra manje od njegove tadašnje plate).

Pred kraj 2016. Vlada je odlučila da proda deo državne imovine, stoga je DIPOS oglasio prodaju oko stotinu državnih nekretnina – vila, stanova i lokala koji su do tada iznajmljivani.

DIPOS je vilu od 182 kvadrata u kojoj je živeo Petrović ponudio po ceni od oko 312.000 evra, navodi se u oglasu. Rok za ponude tekao je tokom novogodišnjih praznika i trajao manje od dve nedelje.

Of-šor veze

Mladen Vuković, koji je kupio vilu od DIPOS-a, a zatim je prodao Petrovićevoj supruzi, klijent je advokatske kancelarije Srđana Kovačevića iz Novog Sada. Kovačević je bio punomoćnik malteške kompanije „Bolton Limited“ koja je u jednom periodu bila suvlasnik „Južne Bačke“, firme koja godinama sklapa milionske poslove s državom. Osim toga, Kovačević je bio i punomoćnik predstavništva ofšor firme „Comodos Corporation LLC“ iz Delavera čiji je direktor bio Gojko Đilas, brat Dragana Đilasa čije je kompanije Kovačević takođe zastupao.

Poslovni je partner Draganu Vučićeviću, uredniku „Informera“. Zajedno su vlasnici firme „Zgrada company“.

Petrović je tada za list „Politika“ negirao da će da kupi vilu koju je iznajmljivao.

Jedini koji je poslao ponudu bio je Mladen Vuković, državljanin Bosne i Hercegovine i vlasnik marketinške agencije „Plus media“ u Beogradu, posredstvom koje je razvio posao u regionu. Vuković je postao vlasnik vile na Košutnjaku.

Samo mesec dana kasnije, u februaru 2017, Petrovićeva supruga Maja kupila je vilu od Vukovića, pokazuju zvanična dokumenta koja smo prikupili. Zajedno sa njom, kupila je i garažu. Koliko je tačno Petroviće koštala vila nije poznato, pošto je u odgovoru novinarima  Prvi osnovni sud u Beogradu te podatke zatamnio.

Petrovići se nisu zvanično uknjižili kao vlasnici. Skoro dve godine od kupovine, ova luksuzna nekretnina se i dalje vodi na Mladena Vukovića, pokazuju trenutni podaci katastra.

Prema proceni agencije za trgovinu nekretninama koju smo angažovali, danas ova vila sa garažom na tržištu vredi 375.000 evra – malo iznad cene po kojoj ju je država prodala.

Vuković nije želeo da razgovara sa novinarima.

Kum

Na čelo EMS-a Petrović je došao nakon izbora 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) koju danas predvodi njegov kum Aleksandar Vučić. Upravljao je tim javnim preduzećem do kraja 2016. i kratko vreme bio savetnik direktora koji ga je na toj poziciji zamenio.

Nakon odlaska iz javnog preduzeća, Petrović se vratio starom biznisu.

Postao je suvlasnik i direktor nekoliko kompanija koje se bave gradnjom mini-hidroelektrana i proizvodnjom struje.

Država ovaj biznis pomaže subvencijama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, za šta podršku dobija od Evropske unije.

Građani koji žive nadomak reka gde se grade pojedine mini-hidroelektrane, međutim, mesecima protestuju tvrdeći da one služe samo interesu bahatih investitora, a pod parolom obnovljivih izvora energije. Protiv gradnje su jer smatraju da mini-hidroelektrane narušavaju ekosistem, dovode do pojave klizišta, urušavanja puteva, menjanja rečnih tokova i isušivanja reka.

Najviše novca koji je država tokom 2017. godine izdvojila za kupovinu struje od privatnih vlasnika mini-hidroelektrana, otišlo je upravo na račune kompanija koje su povezane sa Petrovićem. Ove kompanije dobile su gotovo 2,9 miliona evra koje su prikazane javno da bi se video porez, a ostalo što je tajno koliki su tu iznosi znaju samo oni. Ili kažu pa ne znamo tačno Koliki su iznosi bili. Ovde se ne govori o bezveznim parama pa da ne znate koliko je to para bilo. Milioni su u pitanju a vi se nesećate koje su cifre.

Maja Petrović

Supruga Nikole Petrovića Maja takođe je pokrenula privatni posao, a dobijala je i novac iz budžeta.

U aprilu 2015. kupila je konsultantsku agenciju i preimenovala je u „HR Profiler“. Agenciju je platila 15.000 evra, prema ugovoru, a firma se bavi analizom ljudskih resursa drugih kompanija, kao i savetovanjem pojedinaca.

Među klijentima su joj i Ministarstvo odbrane i javno preduzeće „Pošta Srbije“, navodi se na sajtu kompanije.

Petrovićeva supruga bila je angažovana i kao savetnica za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane gde je, kako je ranije izjavila, došla zajedno sa tadašnjim ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Nikola Petrović široj javnosti poznat je upravo kao Vučićev kum.

„Moj odnos s Vučićem je prijateljski i kumovski. Član sam SNS, ali nisam funkcioner stranke“, rekao je Petrović u ranijem intervjuu za „Nedeljnik“. „Verovali ili ne, Aleksandra sam upoznao ispred zgrade igrajući basket. Naravno, ja mislim da je ubedljivo najbolji i najenergičniji premijer koga je Srbija ikad imala. Bile su njegove poslednje reči za nas.

Tu se još spominje Ana Brnabić, pa njen brat i ostali ljudi iz w&w korporacije, njene stare firme Wind International, pa onda isto tako i Asseco Group. Ali o tome izvestićemo vas posebno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci