HomeDepopulacijaSZO upravo proglasio širenje virusa majmunskih boginja ‘globalnom zdravstvenom krizom’

SZO upravo proglasio širenje virusa majmunskih boginja ‘globalnom zdravstvenom krizom’

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasio je izbijanje majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom – najvišim upozorenjem koje postoji.

Odlučio sam da globalna epidemija majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja – rekao je Tedros Adhanom Ghebreiesus.

SZO je saopštila da je širenje epidemije majmunskih boginja u više od 70 zemalja „izuzetna“ situacija koja se sada kvalifikuje kao globalna vanredna situacija.

Deklaracija zdravstvene agencije UN-a mogla bi da podstakne dalja ulaganja u lečenje nekada retke bolesti a takođe i da pojača borbu za vakcinama.

Ranije je objavljeno da su članovi ekspertske grupe SZO bili podeljeni oko toga da li izbijanje majmunskih boginja predstavlja globalnu zdravstvenu opasnost, ali izvori su rekli da bi generalni direktor agencije ipak mogao da izda maksimalnu uzbunu.

Komitet, koji se sastao u četvrtak, daje savete gospodinu Tedrosu, koji je odgovoran za donošenje konačne odluke o tome da li da se proglasi globalna vanredna situacija.

U prošlosti, gospodin Tedros je uvek sledio preporuku odbora, ali izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da ozbiljno razmišlja o proglašenju najvišeg stepena pripravnosti agencije uprkos nedostatku većinskog mišljenja zbog njegove zabrinutosti za hitnost situacije.

SZO je danas popodne održao konferenciju za novinare kako bi saopštili svoju konačnu odluku.

 

Oznaka – „vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja“ – ranije se odnosila samo na pandemiju koronavirusa i tekuće napore za iskorenjivanje poliomijelitisa.

Poslednjih nedelja povećava se pritisak naučnika i stručnjaka za javno zdravlje da SZO i nacionalne vlade preduzmu više akcija protiv majmunskih boginja.

Do sada je prijavljeno više od 14.000 slučajeva i pet smrtnih slučajeva iz 71 države članice SZO.

Kada se komitet prvi put sastao krajem juna, bilo je samo oko 3.000 slučajeva.

Već postoje efikasni tretmani i vakcine za majmunske boginje.

Na prvom sastanku stručnog komiteta, grupa je rekla da će preispitati svoj stav o proglašenju vanrednog stanja ako epidemija eskalira.

U Evropi i Sjedinjenim Državama, slučajevi su skoro u potpunosti prijavljeni među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, a komitet je takođe rekao da će ponovo razmotriti da li druge grupe počnu da prijavljuju slučajeve, posebno deca ili drugi koji su bili podložniji virusu u ranijih epidemija u endemskim zemljama.

Juče su Sjedinjene Države identifikovale svoja prva dva slučaja majmunskih boginja kod dece.

 

Svaka promena samog virusa, koji se širi bliskim kontaktom i izaziva lezije i simptome slične gripu, takođe bi mogla da izazove preispitivanje, saopštio je komitet.

Grupa je sada podeljena između onih koji misle da bi proglašenje vanrednog stanja ubrzalo napore da se bolest obuzda, i onih koji ne misle da ispunjava kriterijume jer se još nije proširila na nove grupe ljudi ili ima visoku stopu smrtnosti, izvori rekao.

SourceRTE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci