HomeDepopulacijaRegulator EU za lekove odobrio vakcine i za majmunske boginje

Regulator EU za lekove odobrio vakcine i za majmunske boginje

Danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic saopštila je u petak da je regulator za lekove EU dao preporuku da se odobri da njihova vakcina Imvanex (protiv malih boginja) doda naznaku da se koristi i za zaštitu od majmunskih boginja.

Majmunske boginje se inače prenose bliskim kontaktom, a do sada je poznato da se šire samo u određenoj populaciji pretežno muškoj koja ima seksualne odnose sa muškim polom – ovo mišljenje zastupaju i neki stručnjaci.

Do sada nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj na tlu Evrope.

Evropska agencija za lekove (EMA) je usvojila pozitivno mišljenje u kom preporučuje da se dozvola za stavljanje u promet vakcine protiv malih boginja, Imvanex, proširi na zaštitu ljudi od bolesti majmunskih boginja – rekao je Bavarian.

Ova vakcina, jedina je koja dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja, sada je regulator za lekove dao preporuku da se odobri dodavanje dodatnog sadržaja na etiketi medicinskog sredstva.

Ova kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao „off-label” upotreba.

Proširenje oznake pomoći će da se poboljša pristup vakcini širom Evrope i ojača buduća spremnost protiv majmunskih boginja – rekao je izvršni direktor Bavarske Pol Čaplin u saopštenju.

Preporuka EMA će uskoro biti upućena Evropskoj komisiji na konačno odobrenje, saopštila je kompanija.

Kako su preneli domaći mediji u Srbiji je majmunskim boginjama zaraženo devet osoba, dok SZO razmatra da proglasi ove boginje kao globalnu krizu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci