HomeZastrašivanjeEU poručuje članicama da smanje upotrebu gasa

EU poručuje članicama da smanje upotrebu gasa

Evropska unija je u sredu poručila državama članicama da smanje upotrebu gasa za 15 odsto do marta kao deo plana za vanredne situacije nakon što je predsednik Vladimir Putin izjavio da bi ruske isporuke koje se šalju najvećim gasovodom u Evropu mogle dalje da budu smanjene.

Isporuke gasovodom Severni tok 1, koji čini više od trećine ruskog izvoza gasa u EU, trebalo bi da se nastave u četvrtak nakon desetodnevnog prekida zbog godišnjeg održavanja.

Ali snabdevanje tom rutom je smanjeno čak i pre prekida održavanja u sporu oko sankcionisanih delova, i sada bi moglo da bude dodatno smanjene, dok su tokovi preko drugih ruta, poput Ukrajine, takođe opali.

Poremećaji su ometali napore Evrope da napuni zalihe gasa pre zime, povećavajući rizik od racionalizacije i još jedan udarac krhkom ekonomskom rastu ako Moskva dodatno ograniči tokove kao odgovorza uvedene sankcije Zapada.

Evropska komisija je predložila dobrovoljni cilj za sve države EU da smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta, u poređenju sa njihovom prosečnom potrošnjom u istom periodu 2016-2021.

Rusija nas ucenjuje. Rusija koristi energiju kao oružje. I stoga, u svakom slučaju, bilo da se radi o delimičnom, velikom prekidu ruskog gasa ili potpunom prekidu ruskog gasa, Evropa mora biti spremna – rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predlog bi omogućio Briselu da cilj učini obaveznim u hitnim slučajevima snabdevanja, ako EU proglasi značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa.

O tom potezu, za koji je potrebna podrška država EU, razgovaraće se u petak, kako bi ministri mogli da ga odobre na hitnom sastanku 26. jula.

Verujemo da je potpuni poremećaj verovatan i posebno je verovatan ako ne reagujemo i ne budemo ranjivi na njega – rekao je jedan zvaničnik EU.

Zemlje EU pokušavaju da obezbede da skladišni kapaciteti budu popunjeni 80% do 1. novembra, sa sadašnjih oko 65%, pokazuju podaci.

Dva ruska izvora upoznata sa ruskim izvoznim planovima rekli su da se očekuje da će se tokovi preko Severnog toka 1 ponovo pokrenuti na vreme u četvrtak nakon što su obustavljeni 11. jula zbog godišnjeg održavanja.

Ali rekli su da će to biti ispod svog kapaciteta od 160 miliona kubnih metara (mcm) dnevno.

Gazprom je smanjio izvoz gasa putem ove rute na 40% kapaciteta u junu, okrivljujući za kašnjenje vraćanje turbine koju je Siemens Energy servisirao u Kanadi.

Ova turbina, koja je zahvaćena sankcijama, ove nedelje je prijavljeno da se vraća, iako je Gasprom u sredu saopštio da nije dobio dokumentaciju da je ponovo instalira i rekao da je potrebno vraćanje turbine i održavanje druge opreme da bi se cevovod održao trčanje bezbedno.

Putin je nagovestio da bi moglo doći do daljeg smanjenja snabdevanja preko gasovoda koji se proteže ispod Baltičkog mora do Nemačke, evropske ekonomske elektrane koja se u velikoj meri oslanja na rusko gorivo, što dodatno povećava zabrinutost za snabdevanje Evrope.

Cene gasa su skočile u nestabilnoj trgovini od izbijanja ukrajinske krize.

Prvomesečni ugovor o gasu popeo se u sredu iznad 160 evra po megavat-satu (MVh), što je 360% više u odnosu na pre godinu dana, ali ispod svog martovskog maksimuma od 335 evra.

Porast cena pritisnuo je komunalna preduzeća što je dovelo do bankrota. U Nemačkoj, vlada planira da ubrizga milijarde evra u najvećeg kupca ruskog gasa u zemlji Uniper.

Putin je rekao da je u Severnom toku 1 postojalo pet pumpnih jedinica za gas, kojima upravlja Siemens Energy, a da je još jedna u kvaru zbog „rušenja unutrašnje obloge“.

Tamo rade dve mašine, pumpaju 60 miliona kubika dnevno… Ako se jedna ne vrati, biće jedna, a to je 30 miliona kubika. Ima li Gasprom neke veze sa tim? – rekao je.

Putin je rekao da još jedna turbina za pumpanje gasa treba da bude poslata na održavanje 26. jula.

On je takođe rekao da Gasprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa gasovodom, nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita gasa preko mreže gasovoda ka Evropi.

Siemens Energy je rekao da bi održavanje turbina za Severni tok 1 normalno bila rutinska stvar.

Rečeno je da će nastaviti da održava opremu pod sankcijama ako je to moguće i gde je potrebno, i da će raditi najbrže što može.

U zaokretu na istok, Gasprom je u sredu saopštio da su isporuke ruskog gasa u Kinu preko njenog gasovoda Snaga Sibira dostigle novi dnevni rekord. Moskva proširuje kapacitete za snabdevanje Kine čak i kada se isporuke Evropi smanjuju, iako dalekoistočna mreža Rusije nije povezana sa evropskim sistemom snabdevanja.

SourceReuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci