HomeZastrašivanjeRekordan broj novo obolelih od Omikrona u jednoj od najvakcinisanijih zemalja

Rekordan broj novo obolelih od Omikrona u jednoj od najvakcinisanijih zemalja

Jedna od najvakcinisanijih zemalja sveta, Australija sada vodi bitku sa rekordnim brojem novo obolelih i to od Omikron podvarijanti.

Broj Australijanaca primljenih u bolnice sa kovidom dostigao je rekord od oko 5.450 u ponedeljak, pokazuju zvanični podaci, pošto širenje veoma zaraznih novih podvarijanti Omikrona opterećuje zdravstveni sistem širom zemlje.

Broj novo obolelih porastao je od kraja juna, pošto su sojevi BA.4 i BA.5 postali dominantni jer mogu da izbegnu imunološku zaštitu, bilo od vakcinacije ili prethodne infekcije, dok neki stručnjaci kažu da ova druga može biti zarazna kao i boginje.

Broj onih u bolnicama najveći je od pojave korona virusa, premašivši januarski maksimum od 5.390 tokom prvog talasa infekcija Omikronom.

Dnevni broj smrtnih slučajeva takođe je porastao, pa je u subotu po prvi put premašio 100.

Više od 1.000 domova za penzionere pretrpelo je epidemije, saopštila je vlada Australije, jer su stari u velikoj meri najviše pogođeni.

S obzirom da se nekoliko centara za brigu o starima bori sa nedostatkom osoblja, podrška osoblju u takvim ustanovama biće produžena do kraja septembra, rekao je ministar odbrane Ričard Marles.

To je ekstremna mera i ispravno je da se tako opiše – rekao je on za televiziju ABC.

S obzirom na broj epidemija koje trenutno imamo, ovo je prava stvar.

Mnogi radnici na prvoj liniji u bolnicama su takođe bolesni ili u izolaciji, što pogoršava krizu u zdravstvu.

Tokom oštre zime sa kovidom i virusom gripa koji kruže, vlasti su preporučile upotrebu maski u zatvorenom prostoru i hitne doze vakcine, dok su preduzećima dozvolila rad od kuće.

Australija, jedna od zemalja koje su najviše vakcinisane protiv kovida, dve doze je primilo oko 95 odsto onih starijih od 16 godina, a oko 71 odsto primilo dopunske vakcine.

SourceReuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci