HomeZastrašivanjeItalija proglasila vanredno stanje izazvano sušom

Italija proglasila vanredno stanje izazvano sušom

Italija je u ponedeljak proglasila vanredno stanje za područja oko reke Po, koja čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji i koja pati od najgore suše u poslednjih 70 godina.

Vladina uredba će omogućiti vlastima da preseku birokratiju i odmah preduzmu mere ako smatraju da je potrebno, kao što je nametanje kontrolisanog korišćenja vode za domove i preduzeća.

Po je najduža reka u Italiji koja teče više od 650 km kroz sever Italije.

Međutim, mnogi delovi plovnog puta su presušili i farmeri kažu da je protok toliko slab da morska voda curi u unutrašnjost, uništavajući useve.

Vlada je u saopštenju navela da će hitne mere obuhvatiti zemlje koje se graniče sa rekom Po i vodenim basenima istočnih Alpa.

Italija je uvela vanredno stanje u pet severnih regiona: Emilija-Romanja, Furlanija-Julijska krajina, Lombardija, Pijemont i Veneto, izdvajajući početnih 36,5 miliona evra za pomoć u rešavanju problema nestašice vode.

Vanredno stanje ima za cilj da se vanrednim sredstvima i ovlašćenjima upravlja aktuelnom situacijom, kao i pomoć pogođenom stanovništvu – saopštila je vlada Italije.

Dodaje se da bi se u budućnosti mogle preduzeti dalje mere za suočavanje sa sušom za koju nadležni za vodu kažu da sve više pogađa centralnu Italiju nakon izuzetno suve zime i proleća praćenih izuzetno toplim ranim letom.

Italijanski mediji su objavili da je premijer Mario Dragi takođe razmatrao imenovanje komesara za koordinaciju odgovora na sušu, na sličan način na koji je vlada formirala komesara za nadgledanje krize sa korona virusom.

SourceReuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci