HomeZastrašivanjeNemačka domaćinstva upozorena – Cene hrane samo skaču

Nemačka domaćinstva upozorena – Cene hrane samo skaču

Cene hrane u Nemačkoj će nastaviti da rastu, a očekuje se porast još za 10 odsto ove godine, objavio je nemački list Handelsblatt, pozivajući se na najnoviju analizu međunarodne osiguracajuće kompanije Allianz Trade.

Visoka inflacija i pad prodaje namirnica vrše pritisak na profitabilnost maloprodaje prehranbenih prozvoda. U tom pogledu, povećanje cena će verovatno imati značajan uticaj na potrošačke cene u bliskoj budućnosti – rekao je za taj list Aurelin Duthoid, sektorski konsultant u toj kompaniji.

Prema istraživanju koje je objavio Institut za ekonomska istraživanja Ifo u Minhenu, 9 od 10 trgovaca hranom planira dalje podizanje cena zbog sve veće cene električne energije, sirovina i industrijske robe.

Najgore tek dolazi za domaćinstva – upozorio je Duthoit -dodajući da maloprodajne cene hrane ne odražavaju stvarna povećanja cena u proteklih 18 meseci.

Prošle nedelje je Udruženje nemačkih poljoprivrednika izvestilo da će napeta situacija na poljoprivrednim tržištima zbog ukrajinske krize verovatno trajati mesecima.

Predviđa se da će kritična situacija sa snabdevanjem trajati dugo u narednoj godini i nakon žetve 2023. godine, kaže zamenik generalnog sekretara Udo Hemerlin, koji očekuje dalja povećanja cena za potrošače.

Očekuje se da će maloprodajne cene mlečnih proizvoda porasti za 20 odsto u narednim mesecima – kaže Bjorn Borgerman, generalni direktor Udruženja mlečne industrije.

Takođe, Blumberg je danas objavio da je Nemačkoj inflacija je u porastu i nastavlja da raste, tako je skočila na 7,9 odsto u maju, kažu iz Saveznog zavoda za statistiku u početnoj proceni.

Slični nivo inflacije kao što je sada, Nemačka je poslednji put registrovala na jesen 1981. godine, kao posledicu prvog Zalivskog rata.

Blumberg je pisao da Nemačka planira da vrati elektrane na ugalj i naftu ukoliko Rusija prekine da isporučuje prirodni gas

Ministar ekonomije Robert Habek u utorak će predstaviti hitnu uredbu koja će vladi omogućiti da vrati postrojenja u slučaju nestašice ruskog gasa, prema predloženom zakonu koji je uvideo Blumberg.

SourceBloomberg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularni članci